rivard

Located in the heart of the plateau Mont-Royal, the Rivard project consists of the transformation of a typical 1900s duplex into a two-level, single-family home. The original superimposed apartments, largely partitioned, give way to a spacious and modern residence, designed and built by L'Abri.

The layout as designed offers a living environment unique for the neighborhood, maximizing spatial openness and integrating an uncluttered, finely detailed aesthetic. On the ground floor, the living spaces merge to form one long through space extending from the street to the backyard. Only the washroom is partitioned, which also delimits the hall. The kitchen sits at the center of the floorplan. A wide opening separates the large kitchen island from the stairs, which follows the party wall and extends into an openwork walkway on the upper floor. Truly the heart of the project, this opening sits at the intersection of the house's horizontal and vertical axes and is overlooked by a long skylight which provides a rich amount of natural light to both levels of the house.

Upstairs, the walway separates the master suite, in front, from the secondary rooms in the back. The master bedroom occupies the full width of the building and is equipped with a small balcony opposite the walk-in. In addition to the building's overall high ceilings, the master bedroom benefits from the roof's existing slope which gives it a 10' ceiling clearance. A second zenithal opening bathes the master bathroom's shower with natural light.

type    residential renovation

location    montréal

design    l'abri

year    2016

photos    jack jérôme