mont-sauvage

The Mont-Sauvage project overlooks a small river in the hollow of a wooded area in Sainte-Adèle. Evoking the Laurentian camp pavilions, the 1800 sq. ft. chalet is built on one level and blends discreetly into the landscape.

The project incorporates several of the principles of passive constructions. The result is a house that is better insulated and much more airtight than the Quebec average. During the blower door test, the project obtained a result 3.5 times better than the average for new homes in Quebec.

For insulation, entirely biosourced materials are prioritized, namely cellulosic fiber from recycled paper and wood fiber panels. The team is particularly proud to have completed a project of high architectural quality and energy performance in a very short time of four and a half months.

type   residential

location    sainte-adèle

design    l'abri

year    2020

photos    raphaël thibodeau