melrose

Located in Verdun, the Melrose project is the result of the transformation of a duplex into a single-family home. The challenge of this renovation consisted in leveling the floors on both levels of the house while maintaining the building's existing structure. The final result is a home with well-thought-out, open spaces.

Inside, the floorplan opens up, allowing flowing movement from one living area to another. Entirely fenestrated, the back-facing extension housing the kitchen and the living room lets in a rich amount of natural light and gives direct access to the backyard. Thanks to its two-level ceiling, the dining room benefits from both a vertical opening and the second floor's lightning.

The open staircase adjoining the living room allows access to the second floor while also providing an additional source of natural light for the ground floor, thanks to the large opening in the second-floor landing.

In the back, a large patio door gives access to the vast cedar deck, whereas one side is closed for more privacy while the other is opened to a line of trees. The deck was designed to allow for full enjoyment of the warm season in an urban environment.

type   residential renovation

location    montréal

design    alexandre bernier architecte

year    2019

photos    maxime brouillet