emporium pointe-saint-charles

The Pointe-Saint-Charles Emporium Barbershop is the Montreal company’s third location. While the brand’s two other venues are street-facing addresses, the new barbershop is located in the Nordelec complex, a red brick building that once housed the Northern Electric Company factory.

 

The designers’ main objective was to create a warm and welcoming environment which reflects the image of the brand and contrasts with the building’s strong industrial character.

 

A long glass wall formed of tall sliding panels separates the barbershop from the complex’s hallway. The panels can be moved and overlapped in order to completely open the shop to the common area.

 

Six barber stations, in a U-shaped layout, symmetrically structure the space. The sink vanities, made of oiled white oak, are topped with soapstone counters which will gain in patina as they age. On a full-length narrow ledge, large floating mirrors sit across the cream-colored barber chairs.

 

In the center of the space, two oblong forest green cabinets respectively serve as a product showcase and a payment station. A white suspended pergola conceals the building’s wiring and lowers the ceiling’s height, creating a more intimate space.

 

A large old rose curtain separates the main room from the employee area. Behind it is hidden a kitchenette, a storage area and a small laundry room.

type    commercial

location    montréal

design    l'abri

year    2019

photos    jack jérôme